در سالهای اخیر، ترکیب فناوریها و شیوههای مدرن در در آموزش به منظور بهبود تجربه پرورش و یادگیری با رشد. فزایندهای همراه بوده است. هوش مصنوعی پتانسیل ارائه طیف گستردهای از انواع آموزش را دارد. در این راستا میتوان به سیستمهای مدیریت یادگیری، گیمیفیکیشن، یادگیری با کمک ویدئو و واقعیت مجازی، به عنوان نمونههایی اشاره کرد. که سطح تعامل با دانشآموز و حتی برنامهریزیهای آموزشی را بهبود بخشیدهاند
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در آموزش و یادگیری
در ادامه به برخی از مهم ترین مزایای استفاده از هوش مصنوعی در صنعت آموزش خواهیم پرداخت.
۱- شخصیسازی یادگیری
یکی از مهمترین مزایای هوش مصنوعی در صنعت آموزش، توانایی این پدیده در شخصی کردن تجربه یادگیری هر دانشآموز است. با استفاده از هوش مصنوعی، مربیان میتوانند از عملکرد دانشآموز و دادههای دریافتی، برای ایجاد طرح درسهای سفارشی استفاده کنند. همچنین ارزیابیها با توجه به نقاط قوت و ضعف منحصربهفرد هر دانشآموز هماهنگ شده و بازخورد اعلام میشود. این موضوع میتواند مشارکت و انگیزه دانشآموزان را بهبود بخشیده و در نهایت منجر به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شود.
۲- افزایش سرعت اساتید
هوش مصنوعی میتواند وظایف اداری مانند نمره دهی را خودکار کرده. زمان را برای مربیان آزاد کند تا فراغ بال بتوانند روی دیگر جنبههای مهم تدریس تمرکز کنند. در صورتی که مربیان زمان آزاد بیشتری داشته باشند، دغدغههای آنها کاهش مییابد و میتوانند کیفیت تدریس خود را نیز افزایش دهند.
۳- یادگیری آنلاین
با کمک هوش مصنوعی میتوان با نشستن در هر نقطه از کره زمین به آموزش دسترسی داشت. برای دانشآموزانی که نمیتوانند در کلاسهای حضوری شرکت کنند، هوش مصنوعی یک پدیده نجات بخش به حساب میآید. از آنجایی که دادهها با تعداد زیادی از دانش آموزان به اشتراک گذاشته میشود، هر کدام از دانشآموزان با استفاده از هوش مصنوعی میتوانند با سایر مربیان و حتی دیگر دانشآموزان در ارتباط باشند.
۴- دسترسی ۲۴ ساعته پشتیبانی
تا پیش از رشد تکنولوژی و گسترده شدن هوش مصنوعی، دانشآموزان در روش سنتی باید برای یادگیری در یک دوره زمانی محدود، منتظر میماندند. رفع اشکال از سوی معلم هم باید در مدت زمان محدودی صورت میگرفت. اما در دوره کنونی، دسترسی شبانه روزی به هوش مصنوعی، این امکان را برای دانشآموزان فراهم آورده است. تا مشکلات خود را در پلتفرمهای مختلف موجود مطرح کرده. و شک و تردیدهای خود در خصوص موضوعات درسی مربوطه را برطرف کنند.
ابزارهای آموزشی هوش مصنوعی
نمونههای زیادی از ابزارها و پلتفرمهای آموزشی و پشتیبانی موفق مبتنی بر هوش مصنوعی در حال حاضر وجود دارد که در زیر به برخی از محبوبترینهایشان اشاره شده است؛
۱- ChatGPT
چت جی پی تی (ChatGPT) میتواند با پردازش و تجزیه و تحلیل سریع مقادیر زیادی از دادهها، کشف اکتشافات جدید، ایجاد فرضیهها و غیره، آموزش و حتی تحقیقات دانشگاهی را متحول کند. ChatGPT میتواند با ارائه بازخورد و پیشنهادها به پژوهشگران در نوشتن مقالات کمک کند و حتی بخشهایی از متن را تولید کند. علاوه بر این، در حال حاضر از ChatGPT به عنوان ابزاری برای ترجمه نیز استفاده میشود.
۲- Duolingo
دولینگو یک برنامه یادگیری زبان است که از هوش مصنوعی برای شخصیسازی دروس برای هر کاربر استفاده میکند. هوش مصنوعی به کار رفته در این اپلیکیشن، نیازهای هر کاربر را به صورت شخصی تشخیص داده، و تمرینات را بر اساس آن طراحی میکند.
۳- ALEKS
آلکس یک پلتفرم یادگیری ریاضی مبتنی بر هوش مصنوعی است که همچون دولینگو ارزیابیهای تطبیقی و برنامههای یادگیری شخصی را ارائه میکند.
۴- Coursera
کورسرا یک برنامه آموزش آنلاین است که از هوش مصنوعی برای توصیه دورهها به دانشآموزان بر اساس علایق و سابقه یادگیری قبلی استفاده میکند.
۵- QuestionPro
کوئسشن پرو قابلیت ایجاد نظرسنجی و ارزیابی را تنها در عرض چند ثانیه فراهم میآورد.
سخن اخر
با توجه به سرعت پیشرفت در دنیای امروزی، بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهیم و از تمامی امکانات موجود استفاده کنیم. یکی از امکانات مفید این روزها هوش مصنوعی است که جایگاه ویژهای درزمینهٔ آموزش و یادگیری دارد. استفاده از این تکنولوژی منجر به افزایش سرعت تدریس، تولید محتوا و روندهای آموزشی میشود. اثر هوش مصنوعی بر آموزش و یادگیری بر کسی پنهان نیست، اما مربیان نباید از مضرات آن نیز غافل باشند. در صورتی که از هوش مصنوعی به درستی استفاده شود، میتوان صنعت آموزش را دگرگون کرد